Elbette işini düzgün yapan, kaliteli sucuk yapan firmalar piyasada var olsa da, halkın sağlığı ile oynayan kişilerinde oldukça çok fazla olduğunun farkında olmamız gerekir. Evde kendim sucuk yapacağım ve ailemle birlikte bu müthiş lezzeti tatmak istiyorum diyenler için bu iş artık çok kolay. İnternet var, evde sucuk yapımı, evde sucuk nasıl yapılır gibi arama terimleri kullanarak bir takım bilgilere ulaşmak çok mümkün. Fakat bu konu hakkında yaptığım araştırmalar neticesinde gördüm ki, bu işi ciddi anlamda yazan, tarifini yapan web sayfalarına şahsen ben pek rastlayamadım. Sıradan, bir birisine çok yakın sucuk tarifleri ve bence gayri ciddi yazılar. Mesela gezindiğim sayfalarda ‘ilişkin’ kelimesine hiç rastlamadım ki; sucuğun asıl ismi ilişkindir. Mesela şu konuya da hiç değinilmemiş; iç yağı evet sucuğun olmazsa olmazıdır. Kuyruk yağı asla bu karışım içerisine konulamaz ki koyanları da gördüm. Nedeni ise; iç yağının fermante özelliği çok yüksekdir, etin bozulmasını önler, uzun müddet dayanma özelliği vardır. Kuyruk yağı ise çabuk bozulur asla uzun müddet dayanmaz ve bence sucuk yaparken bundan kaçınmak gerekir. Peki sucuk hangi etten yapılır? derseniz, dana sırt, dana kaburga, küçük baş hayvanlardan sucuk yapılmaz ama yapan da yok mu? elbette ki var.
Evde sucuk yapımı, bunun püf noktalarından birisi de baharattır. Kullandığınız baharat çok önemlidir, baharatcıdan kimyon, toz biber ya da her ne konacaksa bu ürünleri tüm alıp, evde kendinizin yapması çok önemlidir. Ve asla hazır karıştırılmış sucuk baharatı alıp da kullanmayın. Sadece sucuk için değil her ne yaparsanız yapın mutlak suretle bu baharatları evde kendiniz öğütün ve öyle kullanın.
Şimdi sucuk için gerekli malzemelere geçelim:
- 5 Kilo yağsız dana kıyma
- 750 Gram iç yağı
- 200 Gram sarımsak
- 120 Gram kimyon
- 120 Gram toz biber (acı veya tatlı damak zevkinize göre)
- 75 Gram tuz
- 30 Gram karabiber
Hazırlanışı:
Kasaptan aldığımız kıymayı yoğurma kabına dökelim üstüne evde hazırladığımız baharatları serpelim. Sarımsakları soyup havanda iyice döverek kıymaya karıştıralım. Sucuk içerisine karıştırdığımız kimyon, tozbiber, tuz, karabiber ve sarımsakla beraber iyice özdeşesiye kadar yoğuralım.
Yoğurduğumuz sucuk tam kıvama geldiği zaman, bez bir torbanın içersine koyup ağzını bağlayalım, üzerine bir ağırlık koyarak (varsa suyunun akması için bu işlemi yapıyoruz) sabaha kadar bekletelim.
Sabaha kadar beklettiğimiz sucuğumuz artık hazır. dilerseniz küçük parçalara ayırarak difriz de saklayabilirsiniz ya da kasapta bagırsağa (eğer bağırsağa çektirdiyseniz evde toplu iğneyle delin ve oklava ile üzerine biraz bastırıp havasını alın) çektirip gölgede bir kaç gün kurutarak yemeğe hazır hale getirebilirsiniz afiyet olsun.