Diş buğdayı (hedik) için gerekli malzemeler:
500 Gram buğday

1 Su bardağı nohut (haşlanmış olursa iki su bardağı kadar)
1 Çay bardağı susam
1 Su bardağı ceviz( kırılarak ufaltılmış)
1 Su bardağı çığ badem
Hedik kaynatma tarifi:
Hedik kaynatma yani diş buğdayı, bebeklerin ilk dişi çıktığında yapılan bir kutlama, bir gelenek, bölge olarak bir çok yerde yapılıyor, diş buğdayı çocuğun ilk dişi çıktığında, dişlerinin daha sağlam ve rızkının bol olması için yapılır, içine çerez de karıştırılarak ikram edilir ve komşulara dağıtılır.
Buğdayı ayıklayarak iyice yıkayıp büyükçe bir tencereye koyun yıkayıp atın buğdaylar tam pişinceye kadar kaynatın pişmiş nohut varsa kullanın yoksa ayrı bir tencerede nohut da pişirin (nohut ve buğdayı birlikte pişirebilirsiniz ama bazen birisi erken pişip diğeri pişmezse birisi çiğ kalıyor ).
Buğday ve nohut piştikten sonra süzün, geniş bir tepsiye dökün.
Susamı tavaya koyun biraz kavurun.
Buğday ve nohut biraz soğuduktan sonra içine susamı,cevizi,bademi ekleyip karıştırın(bu karışımı artırabilirsiniz örneğin haşlanmış mısır çiğ fındık….) servis tabağına alın,Yerken üzerine arzu eden tuz, arzu eden şeker atabilir her şekilde güzel farklı bir lezzet, İkram ettiğiniz misafirler veya komşular geleneğimize göre küçük hediyelerle tabağı iade edereler umarım bu gelenekler daha uzun süre devam eder.
Yeni doğan her bebeğimize sağlıklı uzun ömür dileyerek, afiyet olsun derim.
8
